© Rootsville.eu

Memphis Royal Brothers (US)
tiltle: Selftitled
music: Blues
release date: july 26, 2024
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Memphis Royal Brothers


© Rootsville 2024


Het is een bijeenkomst van royalty's, maar je zult dit stel niet op tronen aantreffen. Met juke joints als de paleizen van het dreamteam Memphis Royal Brothers zijn podia ongeveer net zo verheven als mogelijk. Maar de muziek gaat nog een stap verder, naar een niveau dat geschikt is voor koningen en koninginnen, maar dat in plaats daarvan wordt bewoond door deze gruizige royals, gehuld in koninklijke blues.

Geïnspireerd door de documentaire Take Me to the River uit 2014, ter ere van de soul- en bluesbijdragen van Memphis- en Delta-artiesten en hun impact op een jongere generatie artiesten, wilden de legendarische Hi Records-eigenaar/-operator Willie Mitchell's zoon Boo en filmproducent Richard Bolen doen een vervolgproject met enkele van de artiesten uit de film.

Aangedreven door een verzameling meestermuzikanten uit de Hi Records- en Stax Records-groep, voor dit project de Royal Brothers Band genoemd, beschikt Memphis Royal Brothers over een cast van gasten, waaronder Bobby Rush, Charlie Musselwhite en Jim Lauderdale, en werd opgenomen in de Royal Recording Studio in Memphis. Tower of Power-zanger Marcus Scott draagt ​​tijdens het hele project zijn aanzienlijke amandeltalenten bij, en Luther Dickinson van North Mississippi Allstars voegt ook zijn gitaartalenten toe.

Bobby Rush trapt af met een gruizige bekentenis: “Good God I Got the Blues.” Zijn bluesharpgeluiden worden ondersteund door een serieuze, koperachtige toon van de Memphis Horns en een spervuur ​​van brutale “ja-ja-ja” van een vrouwenkoor. De bijdrage van Charlie Musselwhite aan ‘Goin’ South’ is rustiger, een langzaam voortschrijdend reisverslag waarvan de verteller/gids Musselwhite belooft dat het je zo ver naar het zuiden zal brengen dat het je watten in de mond zal geven.

Jim Lauderdale voegt wat country toe aan het geheel met het Ronnie Milsap-achtige ‘Brand New Heart’, een duet met de krachtige souldiva Wendy Moten, wiens reputatie onder meer een 15-jarige stint met Julio Iglesias en het begeleiden van Vince Gill sinds 2016 omvat. Lauderdale en Moten Het lijkt erop dat hier een nieuw genre is begonnen: soul country, een work-in-progress dat op de hitlijsten springt.

Tower of Power-alumnus Scott neemt de Patsy Cline-klassieker ‘I Fall To Pieces’ over. Maar coproducent Boo Mitchell stond niet toe dat het nummer op conventionele wijze werd gezongen. Deze heeft snaren in plaats van twangy gitaren, waardoor de luisteraar bijna in coma raakt voordat hij ongeveer driekwart van de weg wegblaast met een uitbarsting van gepassioneerde gospel, terwijl Scott doorgaat als een tentopwekkingsprediker met mieren in zijn broek. Dit project is een levensonderhoud dat geschikt is voor zowel koningen als gewone mensen, het zuidelijke koningshuis op zijn best.

tracks:

1. Good God I Got The Blues (4:21)
2. Goin' South (5:34)
3. Brand New Heart (3:40)
4. Ready To Rise (4:53)
5. Gimme Back The Keys To My Cadillac (3:19)
6. Hot Night In June (6:27)
7. What Mothers Do (4:29)
8. I Fall To Pieces (7:12)